Sharkien strategiaa: Turnausten stäkkikoot ja pelitavan valinta

Artikkelin kirjoittaja Mika “Sharkie” Paasonen on pokeriammattilainen, joka on urallaan rahastanut liveturnauksista jo yli 1,1 miljoonaa dollaria. Paasonen sijoittui vuoden 2009 pokerin maailmanmestaruuskilpailussa 2.000 dollarin sisäänoston turnauksessa toiseksi.

Käyn tässä artikkelissa läpi stäkkikokojen (= merkkipinon kokojen) merkitystä eri turnaustilanteissa. Stäkkikokojen merkityksen ymmärtäminen on ehdottoman tärkeää, jos mielit voittavaksi turnauspelaajaksi. Erilaiset ohjenuorat ovat vuosien varrella kuitenkin muuttuneet, joten myös nämä ohjeet voivat tulevaisuudessa muuttua pelin kehityksen mukana.

Yli 50 bb

Tällä stäkkikoolla voimme pelata kaikilla mahdollisilla tavoilla. Voimme reissata, maksella toisten reissuja ja koittaa osua flopeille, voimme uudelleenkorottaa vastustajan reissuun ja kipata jos vastus päättää vielä pelata takaisin. Tämä stäkkikoko on lähinnä sitä, mihin on totuttu esimerkiksi käteispöydissä.

40 bb

Lähellä 40 isoa blindia voimme vielä 3betata vihua bluffina ilman, että menettäisimme liikaa merkkejä pinostamme jos bluffi epäonnistuu. Samoin jos avaamme ja vastustaja tulee meitä kylkeen, voimme 4betata omaten vielä kippiosuutta jos epäilemme vihun olevan liikkeellä heikolla kädellä. Edelleen voimme tällä stäkkikoolla reissata varsin liberaalisti varsinkin myöhäisestä positiosta ja ryöstellä blindeja ja anteja.

30 bb

Tällä stäkkikoolla turnauselämämme alkaa jo hieman hankaloitua. Voimme edelleen avata suuren joukon käsiä varsinkin myöhäisestä positiosta, mutta emme halua joutua tilanteisiin, jossa vastus avaa, 3bettaamme ja kun vihu painaa kaiket päälle, joudumme kippaamaan. Tällöin menetämme liian suuren osan merkeistämme suhteessa stäkkiin. Pitää siis valikoida tarkasti vastus ja kädet, joilla 3bettaamme. Eli mieluiten 3bettaamme vain käsillä, joilla maksamme mahdollisen 4betin, kuten AQ+ ja TT+. Toki tuo käsijoukko voi laajentua vastustajan mukaan.

Älä juurikaan 4bet bluffaa tällä stäkkikoolla.  Kannattaa pitää mielessä, että stäkkikoot ovat efektiivisiä eli vaikuttavia. Esimerkiksi jos avaat  50bb stäkillä ja vastus 3bettaa sinua, kun hänellä on 28bb, tällöin vaikuttava stäkkikoko on silloin vastustajan 28bb. Jos vihu ymmärtää stäkkikoot, hän ei ole juurikaan ole 3bet foldaamassa.  Joten, vaikka voit 50bb vielä pelata miten haluat, sinun tulee tarkkailla myös vastustajan stäkkikokoja. Esimerkissä 28bb pinon omaava vastustaja on yleensä 3bettaamassa vain käsillä, joilla hän maksaa mahdollisen 4betin, joten sinun tulee 4betata tässä yleensä todella tiukasti.

14-20 bb

Tällä stäkkikoolla pelaamme yleensä jo todella tiukasti. Avaamme usein vain käsiä, joilla olemme valmiita maksamaan mahdollisen all-inin. Eli emme halua raise-foldata tällä stäkkikoolla. Jos takanasi on todella tiukkoja pelaajia, jotka uudelleenreissaavat vain tyyliin 5% kaikista käsistä, voit koittaa vielä ryöstää jollain 20bb stackilla, mutta mitä lähemmäs mennään 15bb:tä, sitä huonompi peli se on.

Kuitenkin tällä stäkkikoolla on yksi etu. Se on omiaan vielä 3bettaamaan all-in vihun avausta vastaan. Esimerkiksi jos vihu avaa 2.5bb, niin voimme uudelleenreissata menemällä all-in 15bb omaten vielä kippiosuutta. Yleensä valitsemme tämän peliliikkeen pelaajien vastaan, jotka avaavat paljon käsiä, jolloin heillä on myös usein käsi, joka vielä kippaa vastareissuun. Tai avaaja on myöhäisessä positiossa ja olemme itse esimerkiksi blindeilla. Myöhäisellä positiolla on yleensä heikompi käsi kuin etupositiosta reissaavalla. On tärkeää, että tällä stäkkikoolla emme enää maksele vastustajan reissuja ja katso osummeko flopille.

1-13 bb

Jos olemme tässä stäkkikoossa ja pelaamme käden, huudamme “HipHei!” ja menemme all-in. Emme siis ole enää oikeastaan ikinä reissaamassa normiavauksella. Esimerkiksi jos meillä on niinkin vahva käsi kuin AK, emme halua reissata normaalisti ja huonon vihun maksaessa olemme ongelmissa T98-flopilla. Blindit+antet ovat 10% lisää stäkkiimme, joten otamme sen mielellämme suoraan vastaan ja esimerkiksi AK:lla puskiessamme saamme vielä usein maksunkin huonommilta AQ-AJ -tyylisiltä käsiltä. Ainoastaan, jos perässämme on täysi kala, joka ei ymmärrä stäkkikokoja, voimme ansoittaa AA:lla tai KK:lla tekemällä minireissun. Hyvä pelaaja tajuaa tämän ja häntä vastaan menemme all-in myös nämä kädet.

Mika ”Sharkie” Paasonen